Kezdőlapra

Fordulópont 13. szám
Vesztesgek nyeresge?

Szvai Ilona: Vesztesgek nyertesei?

A megfogalmazs amilyen fura, ppen annyira pontos: ktsgtelen, hogy vesztesgeink nyertesei vagyunk. A vesztesgek hozztartoznak mindannyiunk lethez a legnagyobb s legtitokzatosabb vesztesget, a hallt is az let rszeknt fogjuk fel. Az let vesztesgekre tl mindannyiunkat, a nagyszlk hallval sokaknak kisgyerekkorban kell szembenznik, aztn szleinket is elvesztjk... s egy ilyen sorrendet mg termszetesnek, igazsgosnak is reznk... m a vesztesgek sorakozsa nem felttlenl kveti az igazsgossgot s ezt is meglhetjk vesztesgknt. Aki l, az folyamatosan veszt; s folyamatosan nyer: az let tovbb-lsnek lehetsgt.
Eurpa keleti rgiiban, a hajdani szocialista orszgokban vtizedekig tabu tma volt a hall. A nemzedkeken tnyl, kzssgi beidegzds mig tart. Feldolgozatlan vesztesgekkel azonban nem teljes az let. Ha nem beszlnk a hallrl, milyen rtk lehet az letrl val gondolkodsunk? Azrt is rdemes ennyire sarktva feltenni az ilyenszer krdseket, mert a pszicholgia megfogalmazta, hogy a vesztesgeket elszenved embernek gyszreakcii vannak nem csupn hall esetn. Nem csak hozztartozinkat veszthetjk el, hanem illziinkat, hitnket, haznkat, egy vlssal letnk trst, gyerekknt egyik szlnket... Egy-egy iskolavltst vals vesztesgknt lhetnek meg a gyerekek, s a vesztesg feldolgozsa eltarthat hossz ideig.
A vesztesgek vgelthatatlan jegyzkt naponta felmutatja a krnyez valsg. ltalban magngynek tekintjk kinek-kinek a vesztesgt, s ezzel arra tljk magunkat is! , hogy magnyosan gyrjk le a gysszal jr rzseinket. Mint akinek a semmi gn l szve... s id kell, sok id, hogy a knnyek s a szavak jgpnclja megtrjn.
Polcz Alaine, aki Magyarorszgon a legtbbet tett azrt, hogy a vesztesgekrl btrabban tudjunk beszlni, Asszony a fronton cm nletrajzi regnyben rja els hzassga, vlsa kapcsn: (...) elfelejtettem, elsllyedt bennem. Mikor meghalt, gy krlvett a csaldja, mintha mg mindig n volnk a felesge. De (...) bennem megsznt, olyan mlyre sllyedt, hogy ezen a halla sem vltoztatott. (...) Hsz v mlva azt lmodtam, hogy jn s magval akar vinni. n tiltakoztam, hogy ms felesge vagyok, nem mehetek, s nem is akarok. De jtt, napokon t megjelent lmomban, s kvetelztt. Vgl mr dulakodtunk. s ekkor flszakadt bennem valami mint mikor megpattan a jg s feltr a vz , megint jelen volt az brenltemben.
Addig igazn nehz, amg ez a jg meg nem pattan.
Ha mi nem beszlnk, meg sem szlalunk, akkor is: vesztesgeinkrl egsz lnynk fog beszlni. Polcz Alaine lerja azt a pillanatot, amelyben a msodik vilghbor utn Kolozsvr (akkor mg) tbbsgben magyar lakossga megtudta, hogy Erdly Romnihoz fog tartozni: ...Ez szmunkra olyan csaps volt, hogy az emberek napokig depresszisak voltak, fjt a fejk, szdltek, hnyingerk volt, nem tudtak enni, volt, aki berekedt s nem tudott beszlni, msok hasmenst, szorulst kaptak... Az elvesztett jv s a flelem szavak nlkl beszlt. Abban a pillanatban a szavak nlkli, knyszer vagy rtarti, konok magnyossgba rettent egynek pontosan tudtk, mi zajlik a msik egynben is!
A sajt letnl hitelesebb pldval nem rvelhet a pszicholgus (sem). A maga idejben kell szembenzni a vesztesggel, hiszen az akkor is ltezni fog, ha nem beszlnk rla, vagy vdekezve elfelejtjk. Folyiratunknak ebben a szmban a vesztesgekrl beszlnk. Megszlalnak emberek, akik mr tudnak, s hajlandak beszlni arrl, amit tltek hiszen az lettnyeknl tisztbb beszd nincs. De megszlalnak szakemberek is, akik az lettnyeket az elmlet s a segt szndk gyakorlat sok mindent megvilgt fnybe helyezik. Klnsen a vesztesgekkel nehezen birkz gyerekeket kell segtennk, hogy velk s ltaluk a tabuk trkldsnek folyamatt is megszakthassuk.
Nem knny a megszlals, mg nehezebb a megszlts, amely megtri a hallgats jegt. De elodzhatatlanul fontos. (Mert olyan ilyen! vilgban lnk.) Hogy azok is megszlaljanak, akiknek a semmi gn l szvk.


vissza