Kezdőlapra

Fordulópont 20. szám
Kire vagyok féltékeny?

Juhász Zsuzsanna: A Zöldszemû Szörny ketrece

Nincs, aki ne ismerné a féltékenység szimbólumát, a Zöldszemû Szörnyet. Hogy mitõl lett szörny, azt mindannyian tudjuk. De hogy miért zöldszemû?
Talán, mert lelkünk éjsötét óráin mi magunk hívjuk, csalogatjuk elõ, mint valami éjszaka ólálkodó vadállatot, hogy szembenézzünk vele, és dühödten – szégyenkezve mi magunk tápláljuk-növesszük fájó-gyötrelmes történeteinkkel mióta világ a világ. Hiszen azt tanuljuk, hogy a féltékenység rossz, féltékenynek lenni szégyellnivaló, titkolnivaló „cselekedet”, féltékeny gondolataink meggondolatlan tettekhez vezethetnek bennünket, azt tapasztaljuk mégis, hogy mindig is voltak és vannak „féltékeny” gondolataink. S hiába a fenyegetettség, a történetek a mások féltékeny tébolyáról és tettérõl, nem tudjuk megállni, hogy ne kínozzuk magunkat – és olykor másokat is – „féltékeny” fantáziánk ugyancsak szégyenletes képeivel. Jobb tehát elfogadni és megérteni a féltékenységet, szeretettel fordulni önmagunkhoz, mikor féltékenyek vagyunk. Jobb megérteni, hogy a szeretetet egész életünkben megosztva kapjuk és megosztva adjuk, s éppen azért vagyunk féltékenyek, mert ebben a nagy osztozkodásban se megrövidülni, se másokat megrövidíteni nem akarunk. Jobb belátni, hogy a szeretet mûvészete a póriasabb osztozkodás mûvészete is egyben, s hogy miközben a szeretet mûvészetét tanuljuk, meg kellene tanulnunk a zsonglõrködést-bûvészkedést a féltékenységgel is. Elõbb-utóbb meg kellene tanulnunk, hogyan zárjuk ketrecbe a Zöldszemût, s hogyan tápláljuk, hogy ne pusztuljunk bele?
(Tovább lásd a folyóirat nyomtatott verziójában. Megrendelhetõ a PONT Kiadó címén: 1300 Bp., Pf. 215. Tel/fax: 368-8058, e-mail: rendeles@pontkiado.hu)


vissza