Kezdőlapra

Fordulópont 25. szám
Különös kegyetlenséggel?

Kitekintés: A szülõk a játékot hibáztatják gyermekük haláláért

Nagy-Britannia legnagyobb elektronikus értékesítéssel foglalkozó hálózata, a Dixons kénytelen volt eltávolítani a Manhunt nevû videojátékot kínálatából, miután egy tinédzsergyilkosság áldozatának szülei a szoftvert tették felelõssé a történtekért.
A játékosnak embereket kell megölnie, mégpedig olyan látványos módon, ahogyan csak lehetséges, így az nem is kérdéses, hogy a Manhunt az erõszakos cselekedeteket népszerûsíti a fiatalok között (például extra pontok járnak azért, ha az ellenséggel különös kegyetlenséggel és véres módon sikerül végezni). Abban, hogy ennek a való életben is komoly hatása lehet a fiatalokra, azonban talán a szülõk is vétkesek – õk azonban egyértelmûen a játékot teszik felelõssé. Legalábbis a néhai Stefan Pakeerah édesanyja és -apja így gondolja. Szerintük 14 éves fiuknak a Manhunt miatt kellett meghalnia: a tinédzsert egy nála 3 évvel idõsebb fiatal csalta egy parkba, ahol aztán végzett vele. Mégpedig meglehetõsen csúnyán: a gyilkos Warren Le Blanc (aki egyébként nagy rajongója a Manhuntnak) egy kalapács és egy kés révén végzett „ellenségével”.
„Nem szándékoztam megölni, de amikor megláttam a vért, addig ütöttem és szúrtam, amíg meg nem halt.” – mondta Le Blanc, aki most életfogytig tartó börtönbüntetés elé néz.
Patrick, Stefan 41 éves apja szerint „Stefan meggyilkolása rámutat arra, hogy a játék hogyan emeli ki az olyan fegyverek használatát, mint a kalapácsok és kések. Ha az ilyen játékok ekkora befolyással vannak a gyerekekre, akkor azokat el kellene távolítani a boltok polcairól.”
A szoftvert egyébként a Rockstar Games adta ki, ugyanaz a cég, amely a Grand Theft Auto erõszakossága, (vélt) rasszista megnyilvánulásai révén már többször is szerepelt az újságok oldalain. A cég (egyelõre) nem kommentálta a történteket. A Dixons szóvivõje már közlékenyebb volt, elmondása értelmében több mint 1000 boltból vonták ki a Manhunt programot. Külön érdekesség, hogy a játék Nagy-Britanniában 18 éven felülieknek besorolást kapott, így felmerül egy fontos kérdés : vajon eladták-e tinédzsereknek a programot, vagy azok szülei voltak figyelmetlenek, amikor ilyen szórakozással lepték meg gyerekeiket.
Csak hogy képet alkothasson az is, aki (még) nem játszott a Manhunttal: egy ismert külföldi játékoldal, a Game zone Online 10 pontból nyolcat adott a kemény játékmenettel rendelkezõ szoftverre, de egyben azt is megjegyezték, hogy ennek a szoftvernek nem lenne szabad 17 évesnél fiatalabbak kezébe kerülnie. A cikkíró csodálkozásának adott hangot, amikor kifejtette abbéli véleményét, miszerint az összes játék és film közül, amit eddig látott, a Manhunt tartalmazta a leggyomorforgatóbb gyilkosságokat. (Forrás: http://www.terminal.hu)


vissza