Kezdőlapra

Fordulópont 25. szám
Klns kegyetlensggel?

Kitekints: A szlk a jtkot hibztatjk gyermekk hallrt

Nagy-Britannia legnagyobb elektronikus rtkestssel foglalkoz hlzata, a Dixons knytelen volt eltvoltani a Manhunt nev videojtkot knlatbl, miutn egy tindzsergyilkossg ldozatnak szlei a szoftvert tettk felelss a trtntekrt.
A jtkosnak embereket kell meglnie, mgpedig olyan ltvnyos mdon, ahogyan csak lehetsges, gy az nem is krdses, hogy a Manhunt az erszakos cselekedeteket npszersti a fiatalok kztt (pldul extra pontok jrnak azrt, ha az ellensggel klns kegyetlensggel s vres mdon sikerl vgezni). Abban, hogy ennek a val letben is komoly hatsa lehet a fiatalokra, azonban taln a szlk is vtkesek k azonban egyrtelmen a jtkot teszik felelss. Legalbbis a nhai Stefan Pakeerah desanyja s -apja gy gondolja. Szerintk 14 ves fiuknak a Manhunt miatt kellett meghalnia: a tindzsert egy nla 3 vvel idsebb fiatal csalta egy parkba, ahol aztn vgzett vele. Mgpedig meglehetsen csnyn: a gyilkos Warren Le Blanc (aki egybknt nagy rajongja a Manhuntnak) egy kalapcs s egy ks rvn vgzett ellensgvel.
Nem szndkoztam meglni, de amikor meglttam a vrt, addig tttem s szrtam, amg meg nem halt. mondta Le Blanc, aki most letfogytig tart brtnbntets el nz.
Patrick, Stefan 41 ves apja szerint Stefan meggyilkolsa rmutat arra, hogy a jtk hogyan emeli ki az olyan fegyverek hasznlatt, mint a kalapcsok s ksek. Ha az ilyen jtkok ekkora befolyssal vannak a gyerekekre, akkor azokat el kellene tvoltani a boltok polcairl.
A szoftvert egybknt a Rockstar Games adta ki, ugyanaz a cg, amely a Grand Theft Auto erszakossga, (vlt) rasszista megnyilvnulsai rvn mr tbbszr is szerepelt az jsgok oldalain. A cg (egyelre) nem kommentlta a trtnteket. A Dixons szvivje mr kzlkenyebb volt, elmondsa rtelmben tbb mint 1000 boltbl vontk ki a Manhunt programot. Kln rdekessg, hogy a jtk Nagy-Britanniban 18 ven fellieknek besorolst kapott, gy felmerl egy fontos krds : vajon eladtk-e tindzsereknek a programot, vagy azok szlei voltak figyelmetlenek, amikor ilyen szrakozssal leptk meg gyerekeiket.
Csak hogy kpet alkothasson az is, aki (mg) nem jtszott a Manhunttal: egy ismert klfldi jtkoldal, a Game zone Online 10 pontbl nyolcat adott a kemny jtkmenettel rendelkez szoftverre, de egyben azt is megjegyeztk, hogy ennek a szoftvernek nem lenne szabad 17 vesnl fiatalabbak kezbe kerlnie. A cikkr csodlkozsnak adott hangot, amikor kifejtette abbli vlemnyt, miszerint az sszes jtk s film kzl, amit eddig ltott, a Manhunt tartalmazta a leggyomorforgatbb gyilkossgokat. (Forrs: http://www.terminal.hu)


vissza