Kezdőlapra

Fordulópont 25. szám
Különös kegyetlenséggel?

Kitekintés: Pénzbírsággal sújtanák az erõszakos játékok árusítóit

Floridában egy olyan törvényt szeretnének életbe léptetni, mely azokat a játékszoftver értékesítõket büntetné, akik kiskorúak számára adnak el erõszakos tartalommal bíró játékprogramokat.
Körülbelül 55 ezer forintnak megfelelõ összeget (250 dollárt) kellene büntetésként minden egyes erõszakos játék eladása után fizetnie az eladónak, amennyiben ezt egy kiskorú számára értékesítette. Legalábbis ezt írja elõ az a floridai törvénytervezet, amely szigorúan szabályozná a játékprogramok kiskereskedelmét. A törvény ötlete egyébként azután született meg, hogy az USA tagállamában az ott élõ nagyszámú haiti közösség felzúdult a Rockstar Game által kiadott Grand Theft Auto: Vice City kapcsán, mely játékban bónusszal jutalmazzák azt a játékost, aki megöli a haitiakat.
„Ez nem cenzúra, ez a gyûlöletre való felbújtás mérséklése.” – jelentette ki Joe Celestin polgármester (aki egyébként maga is a haiti-amerikai közösséghez tartozik) – „Ha azt mondják: ‘Öld meg a rosszfiút!’, azzal nincsen probléma. De amikor egy rasszt helyeznek célpontba, és azt mondják: ‘Öld meg a haitiakat, mert drogdílerek, gengszterek, woodoo-imádók, és ezért 2000 dollárt kapsz!’, nos, ez olyan dolog, amit gyereknek csak szülõi felügyelettel lenne szabad látnia.”
Az ellentábor (az Amerikai Polgárjogi Egyesület) ugyanakkor azt nehezményezi, hogy a tervezet nyelvezete számos félreértésre adhat okot – extrém esetben Tom és Jerry kalandjai is csak szülõi engedéllyel válnak játszhatóvá. „Láttak már valaha is Cartoon Networköt?” – szegezte a nyilvánosságnak a kérdést az Észak-Miamiban levõ egyik videotéka tulajdonosa – „Az egyik legerõszakosabb csatorna a televízióban.”
A tervezet egyébként nem az elsõ az USA-ban, de eddig mindegyik megbukott, s nem válhatott belõle törvény. Ezérrt sem érdektelen, hogyan alakul a helyzet Floridában. (Forrás: http://www.terminal.hu)


vissza