Kezdőlapra

Fordulópont 28. szám
Ki a knyv(tr)?

Pl Judit: A NAGY vagy a KNYV?

Megvlasztottuk ht mi is a magunk Nagyjait. Hogy az eredeti Big Read (A Nagy Olvass)-bl magyarostott cm egyszer fordti/szervezi szabadsgnak ksznhet, vagy eleve sugallni akarta a magasabb irodalmi sznvonalat kzvett s akr olvasatlanul is szles krben fmjelz mveket, nem tudjuk. A Top 12, sszehasonltva egy on-line antikvrium adataival mindenesetre rdekes kvetkeztetsek levonsra s taln mg rdekesebb krdsek megfogalmazsra ad lehetsget.

Orwell, Tolkien, Bulgakov, Szab Magda, Mrquez, Jkai klasszikusok a knyvespolcainkon, vagy valban a legolvasottabb knyveink? A legjobbaknak kikiltott regnyek listja megosztja a kzvlemnyt s az olvassszociolgusokat egyarnt. Az els problma mr a krdsfeltevsnl felvetdtt; vajon mennyire adhat relis kpet kedvenceinkrl, hogy a hazai szavazsban kizrlag regnyekre voksolhattunk, kirekesztve ezzel minden ms mfaj kpviseljt. Ugyanakkor, ha mr adott mfajon bell is nehzsget okoz a vlaszts mert mennyiben llthat mrlegre (csak a plda kedvrt, mondjuk) Harry Potter a Mester s Margaritval vagy a A szz v magnnyal , milyen alapon dntttnk volna (ismt csak a plda kedvrt) a Biblia s egy Jzsef Attila-vers kztt? Mire szavazunk a mrtk s irodalmrok ltal nagy-nak tartott nevekre, a kpernyre kerlt ajnlott cmekre (s velk ajnljukra), vagy az idn harmadszor jraolvasott, szamrfles olvasmnylmnyeinkre? Lehet ez a kt kategria egy? Mert, akr mfaji megktttsg nlkl is, kinek szavazunk egy ilyen krdsrl magunknak, vagy a magunkrl kialaktand kpnek? A magyar Top 12 kedvez kpet fest egy mvelt, kpzett, nmagval szemben magas (irodalmi) ignyeket tmaszt trsadalomrl de mennyire mondhat reprezentatv mintnak a szavazk csoportja? Hogy a legjobbak kztt feltnen magas az ifjsgi regnyek arnya a szavazk korcsoport szerinti megoszlst tkrzi, vagy ebbl az letkorbl szrmaznak legmaradandbb olvasmnylmnyeink? Netn csak ktelez olvasmnyok? De ha mr ktelez: milyen rtelemben? Egyes adatok szerint elkerlhetetlen az erklcsi ktelezsg figyelembevtele is; gy kerl elkel helyre az Egri csillagok Hevesben, A Lgy j mindhallig Nyregyhzn, Fekete Istvn Somogyban, vagy Wass Albert adott krkben. s, folytatva a sort, mi alapjn szavazunk? A sajt fantzink ltal letre keltett olvasmnyainkat mennyire befolysolja a kszen kapott vizulis lmny, a filmvltozat, ami az els 12 szinte mindegyikrl elevenen lhet bennnk? (Elgondolkodtat adalk, hogy egy olvasst npszerst jtk els dja a knyvbl kszl filmvltozat.) Valban fellendtheti egy ilyen jtk az olvaskedvet, s ezzel a knyvpiaci forgalmat, vagy tovbbra is az a rteg olvas majd, aki eddig is gazdagodva egy amolyan nekem-tetszett-neked-is ajnlom listval?

s gy tovbb. A krds- s vitalehetsgek szma vgtelen. De vizsgljuk meg a Knyveinket ms oldalrl is.

Bookline, on-line antikvrium. Szintn Magyarorszg, szintn 2005. Ezttal Top 100.

A berkezett eljegyzsek alapjn az els kt helyen Paulo Coelho ll; az Egy mgus naplja cm knyvre 125, mg Az tdik Hegy cmre 105 rendelst adtak le idn janur ta. A listavezetnek azonban Agatha Christie bizonyul; habr elszr a harmadik helyen tnik fel, Az alibivel a neve mg tovbbi harminchtszer szerepel a szzas listn, sszesen 1568 eljegyzssel. Ez a tny persze nmagban meghatrozhatn a lista jellegt, de a krimi kirlynjn kvl e mfaj javra billenti a mrleget tbbek kztt Vavyan Fable (sszesen 223 eljegyzs) s Leslie L. Lawrence is (aki ms tmban, Lrincz L. Lszl nven publiklt mveivel is tbbszr szerepel). A krimi mellet sci-fi-t, ezoterikus tmj knyveket tallhatunk legtbbet; ezek trsasgban dt sznfoltnak tnik Jan Fennel Kutyapszicholgia Tanuljunk meg kutyul! cm mve a 6. helyen, 63 megrendelssel, Horvth Ilona Szakcsknyve (18. hely, 46 eljegyzs), Csnyi Vilmos Bukfenc s Jeromos Hogyan gondolkodnak a kutyk? cm knyve (39. hely, 34 eljegyzs), Hamvas Bla Karnevlja (40. hely, 34 eljegyzs), Jostein Gaardnertl a Sofie vilga (76. hely, 27 eljegyzs) valamint egy CD-mellklettel kiadott tiknyv (Vojnits Andrs: Ausztrlia s cenia, 82. hely, 26. eljegyzs).
A fekete humor atyja, Kurt Vonnegut a 21. helyen tnik fel elszr, a Bajnokok reggelijvel (45 eljegyzs), majd a lista msodik felben tallhatjuk A hamvaskk srkny, A hkuszpkusz, a Majomhz, az j anynk, a Kkszakll s a Msodik denkert cm mveit (sszesen 147 eljegyzssel), mg a szpirodalmat szinte kizrlag Robert Merle neve fmjelzi (Libben a szoknya, Az let rzsi, Liliom s bbor, Szenvedlyes szeretet, rmny s cselszvs, A gyermekkirly, A pirkadat, sszesen 228 eljegyzs).
Eddig a szigor rtelemben vett statisztika. Termszetesen ez egy a sok on-line vagy sem antikvriumbl. Termszetesen ez nem reprezentatv minta; nem tartjk szmon, milyen nem, kor, iskolai vgzettsg stb. a megrendel. Nem tudjuk, msok-e az interneten knyvet rendelk olvassi szoksai, mint az antikvriumokba az utcrl betr kincskeresk, s gy tovbb.
De termszetesen idekvnkozik az rk de. Ezen a szzas listn sszesen kt olyan m szerepel, amivel vlasztott nagyjaink szz legjobbjban is tallkozhatunk. Szerb Antal Utas s holdvilga 87. helyen ll a Nagy Knyv szavazatai alapjn, 81. a Bookline idei eljegyzsei kztt (26 megrendels), mg Daniel Keyes Virgot Algernonnak cm regnye 59. a Nagyok kzt, 88. ez utbbi listn (24 megrendels).

Melyik ht 2005 Magyarorszga? Melyik a mi listnk? Mindkett? Vagy egyik sem? Mit zennek ezek a szmok? Mindenkinek, aki olvas vatosan a mgoly egyrtelmnek tn kvetkeztetsekkel, s alzatosan a brmerre magyarzhat eredmnyekkel. Tovbbi j olvasst!


vissza