Kezdőlapra

Fordulópont 28. szám
Ki a knyv(tr)?

Plyzat: rjunk mest!

AKI TUDJA, MESLJE!
Tovbb, mskpp, folytatva s talaktva!


(A FORDULPONT mese- s rajzplyzata)

A gyerekek szeretik tovbb fzni a mesket. A felnttek is kedvvel varilnak mr ltez mesket vagy esetleg adott kiindulpontrl elkalandozva tallnak ki jakat.

Ha egy trtnet rdekel minket, mert rdekesnek, izgalmasnak s fontosnak tartjuk, akkor szvesen mesljk tovbb, gyakran mskpp, folytatva, s akr jrarva azt. Minden trtnet tovbbmeslhet, talakthat, talaktva is folytathat, kiegszthet. Minden trtnet lerajzolhat. tletekkel kiegszthet.

Az let titkai s csodi mindannyiunkat izgatnak. Vannak trtnetek, amelyekrl majd minden np majd minden fia-lnya hallott meslni. Az let vizrl minden npnek van egy-kt mesje.

A Fordulpont szerkesztsge mesersra-rajzolsra hvja fel a gyerekeket s felntteket: az let viznek megtallsrl szl spanyol npmese alapjn, amelyet lehet folytatni, akr trni, kiegszteni, befejezni, mskppen jrameslni s lerajzolni

Hogyan ltek tovbb boldogan, ha meg nem haltak az let vizt megtall testvrek? Akit izgat a trtnet, meslje: tovbb, mskpp, folytatva s talaktva kedve szerint.

Vrjuk teht az rsokat, rajzokat, korhatr nlkl! A legrdekesebbeket a Fordulpont kvetkez szmaiban kzljk (s szerziknek kldnk tiszteletpldnyt, teht ne maradjon le a pontos cm a kldemnyrl, akr bortkban rkezik hozznk, akr elektronikus postn!).


Berkezsi hatridk: 2005. szeptember 15, oktber 15, november 15.

Cmnk: PONT Kiad, Fordulpont szerkesztsge, 1300 Budapest, Pf. 215.
e-mail: fordulopont@pontkiado.hu

AZ LET VIZE
(Spanyol npmese)

Messze, messze, tl az perencis-tengeren, lt ngy testvr, akik nagyon szerettk egymst. Egyszer csak, mi jutott, mi nem a legidsebb fi eszbe, gy szlt a kt ccshez meg a hghoz:
No halljtok-e, n meguntam mr ezt a sok lustlkodst, henylst, azt mondom nektek, hogy fogjunk neki, amilyen kemny munknak csak tudunk. Egy-kt v alatt meggazdagodunk, ptsnk magunknak egy gynyr palott, s nem kell ebben a rozoga hzikban laknunk.
Igazad van, des btym mondtk a testvrei , belefogunk akrmilyen munkba, csak szp palotban lakhassunk!
gy is tettek, ahogy mondtk, s nem telt bele egy esztend, olyan hatalmas palott ptettek, hogy messze fldrl csodjra jrtak az emberek. Nem akadt senki a tenger nagy sokasgban, aki valami hibt tallt volna a palotban, mg egyszer jtt egy tprdtt anyka, s vgignzte a rengeteg szobt.
Szp, szp ez a palota, de valami mgis hinyzik mondta.
Mi hinyzik?
Egy templom felelte az regasszony.
Ahogy meghallottk a testvrek az regasszony vlaszt, ismt munkhoz lttak, s kora reggeltl ks estig dolgoztak, dolgoztak, amg ppen olyan szp templomot nem ptettek, mint amilyen a palota volt.
Persze hogy csak gy znlttek az emberek templomnzbe, s dicsrtk is, hogy ez mg szebb, mint a palota. De jtt egyszer egy regember, s gy szlt, mikor megltta a templomot: Szp, szp ez a templom is, de valami mgis hinyzik.
Mi hinyozhat mg innen? krdeztk csodlkozva a testvrek.
Ht bizony hinyzik egy korsnyi vz az let vizbl, egy g az rk szpsget ad csodafrl, s a beszl madr mondta az regember.
s ezeket hol talljuk meg ?
Menjetek az al a nagy hegy al mutatott egy hegyre , s ott majd megtudjtok, mit tegyetek.
Azzal szpen meghajolt az regember a ngy testvr eltt, s magukra hagyta ket.
No, n megyek, egy perc nyugtom sincs, amg meg nem tallom az let vizt, a szpsg fjt s a beszl madarat! mondta a legidsebb testvr, s mr kszldtt is a nagy tra.
De mi lesz veled, des btym, ha valami baj r, hiszem mg az sem lesz, akivel megzenjed neknk? krdezte szomoran a hga.
Igazad van, des hgom, erre nem is gondoltam.
No, a leny az regember utn szaladt, hogy megkrdezze tle, mitvk legyenek. Utol is rte nemsokra.
Krlek szpen, te regember, mondd meg, honnan tudjuk meg, ha a btynkat valami baj rn, mialatt keresi az let vizt, a szpsg fjt s a beszl madarat?
Az regember elvett a zsebbl egy kst, odaadta a lenynak s gy szlt:
rizztek meg jl ezt a kst, lenyom. Amg a pengje ilyen szp fnyes, mint most, addig semmi baj nem rte a btytokat. De ha azt ltjtok, hogy vres lett a penge, akkor siessetek a segtsgre, mert nagy bajba jutott.
Megksznte a leny a kst, hazafutott vele. A btyja mr bcszban volt, indult a nagy hegy fel.
Ment, mendeglt a legny, elrte a hegyet, s ht annak a lbnl egy rist lt. Ksznt neki illenden, s megkrdezte tle:
Ugyan bizony, btymuram, hogy juthatnk fel ennek a hegynek a tetejre?
Mit keresel te ezen a hegyen?
Az let vizt, a szpsg fjt s a beszl madarat, des btym!
Hej, sokan kerestk azt mr, des fiam, de mg senkit sem lttam onnan visszafordulni, s te is ott maradsz, hacsak nem fogadod meg a tancsomat. Indulj el ezen az svnyen, s menj egyenesen fel a hegyre. Jobbra s balra rengeteg k hever, de te semerre se nzz, csak elre. Egyszer csak azt hallod, hogy gnyoldnak, csfoldnak veled, de te ne trdj semmit se velk, hanem menj, s vissza se fordulj, mert klnben te is kv vlsz!
A legny megksznte a tancsot, s ment, mendeglt felfel a hegyen. Ht csakugyan, egyszerre olyan lrma, csfold kacags, gnyolds hallatszott minden irnybl, hogy azt sem tudta mrgben, mit tehetne. Egy ideig csak ment, ment elre, se jobbra, se balra nem nzett, de a gnyolds, kacags egyre ntt, s bizony elfeledte az ris tancst, felkapott egy nagy kvet, s arrafel hajtotta, ahonnt a legnagyobb lrmt hallotta. No, ha odahajtotta, gy is maradt a keze kinyjtva, s is olyan k volt, akr a tbbi.
Ezalatt a leny gondolja, hogy bizony megnzi a kst, nem ltszik-e vr rajta, mert mr nagyon rg oda volt a btyja, s ideje lett volna, hogy hazatrjen. Elveszi a kst, s ht csakugyan gy vereslik a vr rajta!
Nagy srva, sikoltva kiszalad a msik btyjhoz, mutatja a vres kst, s bizony az indult is egyszeriben a btyja utn.
Ment, mendeglt, s is tallkozott az rissal. Illenden ksznt neki, s megkrdezte:
Ugyan bizony, btymuram, nem ltott erre menni egy fiatal legnyt?
Lttam biz n, de vissza nem trt, gy ltszik, nem fogadta meg a tancsomat, s elvarzsoltk t is!
Ht mit tehetnk, hogy megszabadtsam t, s megtalljam az let vizt, a szpsg fjt s a beszl madarat? krdezte a legny.
Menj egyenesen ezen az svnyen, des fiam mondta az ris , s amint mgy, a melletted jobbra-balra hever kvek kzl szitkozdst, csfoldst fogsz egsz ton hallani. De ne figyelj semmire, te csak menj, egszen a hegy tetejre, ott aztn majd megtudod, hogy mi a teendd!
Ment, ment a legny, s neki ugyan mondhattak akrmit, bizony nem fordult se jobbra, se balra. Nemsokra elrte a btyjt is, el is hagyta, s ht egyszerre a sok ordt hang kztt mintha a btyjt hallotta volna. Rgtn megfordult s ht is ott maradt kv vlva.
Telt, mlt az id, a leny szzszor is elvette a kst, hogy nincs-e valami baja a btyjainak, s ht egy estefel, amikor mr gondolta, hogy szerencssen hazajnnek, elkezdett pirosodni a ks pengje, s egy szempillants alatt g piross lett a vrtl. Hej, megijedt a szegny leny, mutatja nagy srva a kst a legkisebb btyjnak, az fogta is a tarisznyjt, s tnak indult, hogy segtsen a testvrein.
is ugyanazon az ton haladt, ahol a fivrei, s is tallkozott az rissal.
Ugyan bizony, btymuram, nem ltott-e errefel menni kt fiatal legnyt?
Lttam biz n, de vissza egyik sem jtt kzlk. gy ltszik, nem fogadtk meg a tancsomat, s elvarzsoltk ket.
Nem tudn megmondani, des btymuram, hogy miknt szabadthatnm meg ket, s hozhatnm el az let vizt, a szpsg fjnak egy gt s a beszl madarat?
Haladj tovbb, fiam, ezen az svnyen mondotta az ris a legnynek , s amint a hegyen mgy mind feljebb, folyton gnyoldst, nevetglst hallasz magad krl. De te ne figyelj semmire, ne fordulj semerre, hanem menj fel a hegy tetejre, ott aztn megtudod, mi a teendd!
Megksznte a legny a j tancsot, ment, mendeglt felfel a hegyen, nem nzett semerre, elhaladt mind a kt btyja mellett, de amikor mr csak egy-kt lpsnyire volt a hegytet, a nagy zajban gy hallotta, mintha a kt btyja szltan. Hirtelen megfordult, s is kv vltozott, akr a fivrei.
A leny ezalatt nagy bsan jrt-kelt a palotban, gyakran elvette, nzegette a kst, s ht egy estefel ltja, hogy csak gy csurog a vr a penge hegyrl. No, nem is vrt tovbb, felltztt, s indult menteni a btyjait.
Ment, mendeglt, s is tallkozott az rissal. Ksznt neki szp hangosan, s megkrdezte tle:
des btymuram, nem ltott-e errefel menni hrom fiatal legnyt?
Lttam biz n, des hgom felelte az ris , de vissza egy sem trt kzlk. gy ltom, nem fogadtk meg a szavamat, s elvarzsoltk ket!
Jaj, istenem, vajon n megmenthetnm-e ket, des btymuram, s el tudnm-e hozni az let vizt, a szpsg fjt s a beszl madarat?
Ha megfogadod a tancsomat, mindent vghezvihetsz, de ha nem, te is ott maradsz, mint a btyid mondta az ris, s elmondta a lenynak azt, amit a testvreinek is lelkkre kttt.
A leny megksznte a tancsot, s elindult btran a hegy fel. Ment, mendeglt felfel, s ht az svny mellett hever kvek vele mg jobban gnyoldtak, csfoldtak, mint a btyjaival, de se nem ltott, se nem hallott, csak ment elre, egyms utn hagyta el kv vlt btyjait, s mikor mr majdnem a hegytetre rt, a sok hang kzl kihallatszott hrom fivrnek panaszos kiltozsa. Mg erre sem fordult vissza, eszbe jutott, mire figyelmeztette az ris, gy aztn feljutott a hegytetre, s ht ott egy nagy barlangot pillantott meg:ez rejtette az let viznek forrst. Boldogan mertette meg sznltig a korsjt, aztn felnzett, s ht ltja, hogy ppen a forrs felett ntt a szpsg fja, s annak egyik gn himblzott a beszl madr. Letrt egy gat a frl, a madarat szp gyengden betette egy kalitkba, a karjra vette, s azonnal indult visszafel.
Amint nagy nehezen botorklt lefel, a korsjra nem tudott vigyzni, s az let vize csurgott-cspgtt a nyomban. Ht lssatok csudt, amint egy-egy csepp rhullott a kvekre, azok felledtek, s fiatal lenyok, legnyek lettek bellk. De hllkodtak is m a szp lenynak, hogy megmentette ket a varzslattl! rlt a leny is, hogyne rlt volna, szaladt a btyjaihoz, meglocsolta ket az let vizvel, s abban a percben megelevenedtek. Aztn mentek boldogan hazafel a kincseikkel. Amint hazartek, a leny elltette a szpsg fjrl trt gat, ntzgette az let vizvel, abbl egyszeriben risi fa lett, a beszl madr meg vidm csicsergssel felreplt az gra, s ott fszket rakott magnak.
Jrtak is csodjra az emberek a testvrek kincsnek, s nem gyztk dicsrni, magasztalni az gyes lenyt. A kirly fia is hrt vette a ngy testvr csodlatos palotjnak, s elment, hogy megnzze. Ht, amikor megltta a kincsek mellett a szp lenyt, aki azokat megszerezte, gy rajta felejtette a szemt, hogy le sem tudta venni tbbet rla. Azon helyben megkrte a kezt, mindjrt meg is tartottk az eskvt, s taln mg ma is boldogan lnek, ha meg nem haltak.


vissza