Kezdőlapra

Fordulópont 29. szám
A hallgats ra?

Dr. Brdos Katalin: "Neked mr nem is kell, hogy szjad legyen"

Erika egy hnapja jr vodba. Egy j lgkr vegyes letkor csoportba kerlt. vni kedvesek.
Erika nem szl senkihez, a csoportban leginkbb egyedl jtszik. A gyerekek kzeledst elfogadja. Mivel azonban nem szl hozzjuk, csoporttrsai egy id utn otthagyjk t, gy Erika megint magra marad.

Az vnk szerint Erika kedves, visszahzd kislny. Azt gondoljk, hogy nehezebben szokja j krnyezett, trsaival s velk csak emiatt nem beszl. Mikor felajnlom a pszicholgusi segtsget, azt mondjk: Vrjunk, htha olddni fog.
Mgis krem, jelezzk a szlknek, hogy szerintem szksge van Eriknak pszicholgusi segtsgre. Az els megbeszlsre az apa hozza kislnyt. Az desanya kisebbik gyermekvel otthon maradt. Az apa kzvetlen, bartsgos ember. rzi, hogy kislnya nem-beszlsnek pszichs oka van. Amikor megprbljuk a tnet kialakulst megkzelteni, nem kapunk rtelmezhet anyagot. Az apa elmondja, hogy Erika kicsit makacs, nfej. De ezt a szlk jl kezelik, s a kislny szeretetteljes csaldban l. A beszlgetsnk vge fel derl ki, amikor az aptl azt krdeztem, hogy volt-e tlk Erika valamilyen okbl tvol, hogy kt ves volt a kislny, amikor a szlk nyaralni utaztak. Erika ez id alatt a nagymamnl volt. Az apt emiatt mg ma is bntudat gytri.
A pszicholgiban ezt a jelensget elektv mutizmusnak, azaz rszleges nmasgnak nevezik. Rszleges, mert ezek a gyerekek otthon, megszokott krnyezetkben beszlnek, de mshol pldul, mint esetnkben Erika, az vodban nem. Ma mr hasznljk a szelektv kifejezst is, hiszen ezek a gyerekek ugyan nem tudatosan, de szelektlnak, hogy hol beszlnek, s hol nem.
A tnet ltalban valamilyen flelem kvetkeztben alakul ki, s szoros kapcsolatban van a szorongsos betegsgekkel, a gyermeki neurzis egyik megnyilvnulsi formja. Ezek a gyermekek letk egy vagy tbb jelents szocilis helyzetben (iskolban, idegenek eltt) megtagadjk a verblis kommunikcit, s intakt beszdkpessgk ellenre rszlegesen vagy teljesen, nhny httl akr veken t is nmnak mutatkoznak.
Eriknl a beszd kialakuls idejn ez a korai, szmra hosszantart, szleitl val elszakads vezetett felteheten a beszdszerv megbetegedshez.
A mutizmus okaknt sokszor extrm bizonytalan csaldi htteret is tallhatunk.

Szandra desanyja nmetl, az desapja magyarul beszlt a gyerekeivel. Az anyval val els beszlgetskor kiderlt, hogy szlei vele is klnbz nyelven beszltek. Apja nmet volt, az anya gyerekkort Nmetorszgban tlttte. Az anynak gy a nmet az apanyelve volt. Apjra gy emlkszik vissza, hogy gyakran idnknt mg most is lelki terrorban tartotta t.
Az anya a nmet beszddel tudattalanul az apai agresszival is azonost. Szandra szmra a ktnyelv krnyezet fokozta a bizonytalansgi rzst. Nem beszlsnek ez lehetett az oka.
(Folytatst lsd a folyirat nyomtatott verzijban. Megrendelhet a PONT Kiad cmn: 1300 Bp., Pf. 215. Tel/fax: 368-8058, e-mail: rendeles@)pontkiado.hu)


vissza