Kezdőlapra

Fordulópont 30. szám
Hol nem volt?

Szvai Ilona: Hol nem volt?

A krds hol nem volt? lltsknt hangzik el a mesk elejn, s ebben a szvegsszefggsben lnyegben nem nmagt jelenti, hanem azt, hogy amit a mesekezd sor llt, amirl a mese szlni fog, az ott is volt, ahol nem volt.
Nagy igazsgot takar ez a nyelvi formula, amikor ilyen mess, nmagunkat s msokat kml tapintattal rgzti, hogy tudatban vagyunk: igenis, lteznek dolgok, amelyekrl nem beszlnk, de amelyekrl tudnunk kellene. s ha az ily mdon ltez jelensgek krt kellene szmba vennnk, igencsak feszengennk. Ezttal ne tegyk, inkbb mondjuk azt, hogy amirl nem beszlnk, arrl inkbb vagy legfennebb meslnk, mert a mese ppen az a dimenzi, amelyben arrl is sz eshet, amirl hallgatni szeretnk vagy knyszerlnk.
Mivel manapsg a mese egyre inkbb gyermeknek sznt mfaj, a gyermek pedig mindenrl tudni akar, s szintesgre tr nos, t kell gondolnunk a meshez val viszonyunkat, mert ez a viszony a gyermekeinkhez s sajt mltunkhoz fz kapcsolat lnyegtelennek tnen lnyeges elemeit is hordozza. Mindezt nem csupn azrt lltjuk, mert olyan esztend vgt rjuk, amelyet a mese vnek, Andersen vnek nyilvntottak. Br ez sem mellkes tnyez: olyankor beszlni a mesrl, amikor s ahol ppen a mesre figyelnek. Egyetlen felteheten rk idszersg, netn -rvny mese, az let vizrl szl spanyol npmese kapcsn hirdettnk plyzatot, hogy gyerek s felntt, tuds kutat s tlagos szl egyarnt elmondhassa, amit a mesrl gondol, s elttnk teljesedjk ki egyetlen trtnet, amely nmagban is: egy univerzum. Minden fls okoskods nlkl Hans Christian Andersent idzzk, aki ennek az univerzumnak, a mesk (bizony, nem nmagban ll!) vilgnak alaptrvnyre is figyelmeztetett. Az Ole Lukie cm mesjnek hresen mesl fhse azt mondja a kisfinak, Hjalmarnak: Le kell hoznom a csillagokat, fnyesre drzslnm valamennyit. Majd a ktnyembe szedem ket, de elbb megszmozom, a csillagokat is meg a helyket is odafnn, mert csak gy tudom mindegyiket visszatenni oda, ahova val. Ha nem gyelek erre, akkor nem tudnak szilrdan megllni az gen, s csillaghulls lesz, egyik a msik utn bukfencezik al.
Hallja, krem, Lukie r! szlalt meg egy rgi arckp, Hjalmar gya fltt a falon. n Hjalmar ddapja vagyok; ksznm, hogy annyi szp mest mond a kisfinak, de krem, ne zavarja meg a fejt! A csillagokat nem lehet leszedni az grl s kifnyesteni! Azok gitestek, akr a mi fldnk, s ppen ez a nagyszer bennk!
Ennl idszerbb zenetet elkpzelni sem lehet mostansg, amikor Nagy Testvrek csillogra drzslt lcsillagok tucatjait lkik a tvstdik egre (?), amikor a mest (nnn lnyegtl elidegentve) a kortrs mesepiac iparosai a tbbi rtelmetlen, csillog-vijjog (!) piaci kacat kz prbljk tuszkolni.
Szeretnnk, ha lapunknak ez a szma a mesebeli kisfi, Hjalmar ddapjnak arckphez hasonlthatna, aki kihajolt a keretbl, s megfogalmazta krst: ne zavarjk ssze a dolgokat, legfkppen pedig ne zavarjk meg az unoka fejt. Ezt az arckpet legszvesebben rkbe fogadnnk, mindegy hol volt, hol nem volt, csak valahol mindig a kzelnkben legyen.


vissza